banner

Het Lied van de Grotten

Aardkinderen deel 6

Historisch
Aardkinderen
736
2011

Bespreking

Geschreven door Andrea

Kafttekst:
De serie De Aardkinderen vertelt het verhaal van het mysterie van het ontstaan van de mensheid en de harde strijd om in de prehistorie te overleven. Jean Auels boeken hebben al miljoenen lezers meegevoerd naar de boeiende prehistorische wereld van Ayla en haar tijdgenoten. In dit zesde en laatste deel van de serie kunnen haar vele fans eindelijk lezen hoe het afloopt met Ayla, Jondalar en hun dochtertje Jonayla.De saga gaat verder met de opleiding die Ayla geniet tot Zelandoni, een spiritueel leider en genezer. Ze wordt de acoliet van de Zelandoni van de Negende Grot en ze begint aan een reeks intensieve reizen die deel uitmaken van haar heilige training. Maar het bijna elke dag leven in de prehistorie is zwaar en Ayla worstelt om de juiste balans te vinden tussen haar spirituele roeping en haar taak als jonge moeder van Jonayla. De gevolgen kunnen niet uitblijven en haar relatie met Jondalar komt onder spanning te staan.
Wederom weet Jean Auel haar talent voor het vertellen van verhalen en het creëren van boeiende personages te combineren met een opmerkelijke herschepping van het leven zoals het duizenden jaren geleden door de mens werd geleefd. Het leefgebied, de schuilplaatsen, de verlangens, het geloof, de creativiteit en het bijna elke dag leven van de Zelandoniërs zijn allemaal net zo echt als de werkelijkheid die de lezer bijna elke dag op het nieuws ziet. Het lied van de grotten is een briljante prestatie van een van de meest geliefde schrijvers ter wereld.

Mijn kijk op het boek:
Het zesde boek uit de serie. Ik heb de vorige boeken met heel veel plezier gelezen, maar dit boek vond ik toch wel een stuk minder om door te lezen. Het boek kabbelt maar wat aan met een hele simpele verhaallijn waarin eigenlijk niet veel gebeurd. Als dit het eerste deel van de serie was geweest, dan had ik het boek al lang weg gelegd. Het boek staat vol herhalingen naar de vorige boeken. Op zich handig als het al een tijd geleden is dat je de vorige boeken hebt gelezen. Maar de dingen worden niet één keer herhaald, maar meerdere keren, zodat je sommige stukken uit het boek wel compleet over kunt slaan. Het boek begint pas spannend te worden als driekwart van het boek al uit is. Op dat moment wordt het ook zo spannend dat het boek moeilijk weg te leggen is. Op die plek in het boek wordt Ayla geroepen als Zelandonia. Ze is op dat moment met maar een aantal anderen in de negende grot aanwezig, omdat de rest van de grot naar de zomerbijeenkomst is. Als Ayla een beetje bij is gekomen van haar roeping, gaat zij ook op weg naar de zomerbijeenkomst, waar ze weer verenigd hoopt te worden met Jondalar. Ze betrapt Jondalar echter met zijn oude vriendin Montana en er ontstaan weer grote misverstanden tussen de twee geliefden, doordat ze niet met elkaar praten. Uiteindelijk komt het wel weer goed en hoe dat gebeurd, dat vertel ik hier niet. Daarvoor moet je het boek zelf maar gaan lezen.

Datum toegevoegd: dinsdag 27 september 2011